Scroll to top
en ro

Traductoare de temperatură

– Termorezistențe: Pt100/Pt500/Pt1000;
– Termocuple: J, L, K, S, B;
– Numărul senzorilor în traductor: 1…5buc;
– Domeniu de temperatură: -200…+1700 ⁰C;
– Conectare la proces prin filet/flanșă/baionetă;
– IP54 / IP65 / IP69K;

Termorezistențe

 

Termorezistenţele sunt traductoare de temperatură care transformă variaţia de temperatură a mediului controlat în variaţia rezistenţei elementului sensibil şi se bazează pe proprietatea materialelor de a-şi modifica rezistenţa electrică în funcţie de temperatură.

Termorezistențele sunt componente utilizate pentru măsurarea temperaturilor dar, diferit față de termocuple, elementul sensibil este o componentă amplasată la capătul senzorului a cărei rezistență se schimbă cu schimbarea temperaturii.

Această variație furnizează o masură a temperaturii la care acest element se află.Execuția standard pentru termorezistențe constă dintr-o conexiune cu 2 conductori. Pentru îmbunătățirea acurateții măsurării se poate realiza și cu 3 sau 4 conductori Fig.1 .

Fig.1   Tipuri

Ca și pentru termocuple, există versiunea convențională (conductori izolați în fibră de sticlă-silicon) și cea în oxid mineral (izolare în pulbere compactă de MgO).

Termorezistențele -Fig.2- furnizează la temperaturi scăzute o citire a temperaturii mai precisă față de termocuple și pentru aceasta, sunt recomandate să fie utilizate când procesul de controlat necesită o acuratețe ridicată a măsurării și temperaturile nu depășesc 200 de grade Celsius.

Fig.2 Termorezistență

Termocuple

 

Termocuplele (Fig. 1 și 2) sunt componente utilizate pentru măsurarea temperaturilor. Ele sunt constituite din doi conductori metalici diferiți, uniți la o extremitate (denumită “joncțiune”) și încapsulați într-un tub metalic. La variația temperaturii variază tensiunea care se poate măsura la capetele conductorilor și această variație furnizează o valoare a temperaturii la care se află joncțiunea.

Fig.1 Termocuplă

Fig. 2 Termocuplă

Termocuplele convenționale au joncțiunea la masă (Fig. 4), conductorii metalici din interiorul tubului sunt izolați cu fibră de sticlă-silicon. Termocuplele din oxid mineral, din contră,  au joncțiunea izolată (Fig. 5). Conductorii metalici din interior sunt izolați într-o masă compactată de oxid de magneziu.

Fig.4 Termocuplă cu joncțiunea la masă

Termocuple3

Termocuplele convenționale –Fig.1– sunt potrivite pentru aplicațiile în care nu sunt prezente condiții de lucru grele, precum vibrații, solicitări mecanice, presiune. Termocuplele cu izolație în oxid mineral –Fig.2– sunt recomandate pentru toate aplicațiile în care este necesar un răspuns rapid sau dimensiuni reduse ale elementului sensibil. Pentru acest tip de produse se pot realiza chiar termocuple duble (adică cu două perechi de conductori sensibili, introduși în interiorul mantalei).

Fig. 5 Termocuplă cu joncțiunea izolată

Documente pentru descărcare: