Apariţia supratensiunilor este o problemă delicată, cu implicaţii negative direct proporţionale cu creşterea complexităţii şi implicit a sensibilităţii dispozitivelor şi echipamentelor electronice. Supratensiunile, de obicei tranzitorii, iau naştere din mai multe cauze. Producerea în apropiere a unor descărcări electrice atmosferice (fulgere) ori a unor descărcări electrostatice – ESD (Electrotstatic Discharge) apărute la atingerea cu corpul uman, dar şi regimul de funcţionare al echipamentelor electrice şi electronice pot crea astfel de supratensiuni.
- Vârfurile de tensiune sunt o grea încercare pentru maşini şi instalaţii. Când vine vorba de a evita deteriorarea echipamentelor, supresoarele Murrelektronik sunt răspunsul: cresc durata de viaţă a componentelor electronice, electrice şi sunt compatibile EMC pentru sisteme, maşini şi echipamente. Supresoarele prelungesc durata de viață a echipamentelor. Ele atenuează tensiunile mari, care duc la arderea sau distrugerea contactelor și a echipamentelor electronice aflate în imediata apropiere a contactelor.
- Supresoarele sunt utilizate în general în rețelele AC, și sunt independente de frecvența rețelei. Ele trebuiesc utilizate direct la sursa de distorsiuni (contactor, valvă, motor…). Varistoarele au rolul de a proteja componentele sensibile prin devierea supratensiunilor tranzitorii, comportamentul fiind similar cu diodele (cu siliciu) cu avalanşă montate în serie. Întrucât aceste dispozitive sunt de tip „clamp”, linia protejată nu este scurtcircuitată când sunt activate, totodată ele se recuperează automat când supratensiunea dispare. Identificăm două tipuri principale, respectiv varistoare cu oxid de metal și varistoare multistrat. Supresoarele ESD polimerice sunt supresoare de dimensiuni reduse și cu acţiune rapidă. Acestea au rolul de a proteja circuitele electronice împotriva descărcărilor electrostatice.
Documente pentru descărcare: