- Cilindric/Dreptunghiular
- Diametru: 500µm…M6
- Distanța de sesizare până 20m
- Temperatura ambiantă max 400 °C
- standard/flexibil
fig. 1
Senzorii cu fibră optică au două părţi principale, amplificatorul şi capul de detecţie. Amplificatorul conţine unitatea de emisie (sursa luminoasă) şi cea de recepţie, inclusiv electronica aferentă, iar fibra optică transmite lumina la capul de detecţie (fig. 1).
Razele luminoase emise de o sursă de lumină (LED) sunt transmise prin fibra optică, fiind reflectate de repetate ori între miezul şi mantaua cablului. La capătul fibrei, lumina va ieşi cu o anumită dispersie (fig. 2).
Se formează astfel o rază de lumină foarte similară cu cea ieşită dintr-un senzor obişnuit, numai că este de mărime mai mică. Sursa de lumină mai redusă precum si o suprafaţă mai mică a lentilei conduc la o suprafaţă, respectiv distanţă de detecţie mai mică.
Capetele cu fibră optică pot fi împărţite în două grupuri principale: cele cu emiţător-receptor (barieră), respectiv cele cu difuzie (însă există şi câteva tipuri cu retro-reflexie). Funcţionarea lor este similară cu cea a senzorilor fotoelectrici.
Există mai multe tipuri constructive:
Fibra optică standard: cea mai întâlnită configuraţie de fibră (o singură fibră cu înveliş protector). Fibra este confecţionată din material plastic, la fel şi învelişul protector.
Fibra optică coaxială: Conductorul central este emiţătorul, iar cele din jurul său sunt receptoarele. Permite o precizie mai mare, din orice direcţie ar intra obiectul de detectat în aria de detecţie.
Fibra optică multifilară: o fibră optică formată din mai multe fibre de dimensiuni mai mici. Rezultatul va fi flexibilitatea mai bună. În sensul strict al cuvântului, aceste cabluri pot fi chiar înnodate.
fig. 2
Avantajul principal al senzorilor fotoelectrici cu fibră optică este dimensiunea redusă. Ca urmare, ei pot fi instalaţi şi în acele locuri unde nu mai încap senzorii obişnuiţi. Unele fibre optice dispun de un cap de sesizare cu diametrul foarte mic, de până la 0,8 mm. Însă, ca urmare a dimensiunii lor mai reduse şi rezistenţa mecanică va fi mai mică. Datorită compactităţii extraordinare a capetelor de sesizare, aceşti senzori se pretează la sesizarea în mod stabil a unor obiecte mici.
Capetele de detecţie ale senzorilor fotoelectrici cu fibră optică pot fi dispuse şi într-un mediu periculos, unde instalarea senzorilor obişnuiţi ar fi periculoasă sau imposibilă.
Acest lucru se datorează faptului că fibra optică sau capul de detecţie nu sunt alimentate electric. Totodată, sunt total imune la zgomotul de natură electrică (dacă amplificatorul este montat adecvat).
Dacă zona are temperatura mai ridicată (max. până la 300°C), în locul fibrelor optice din material plastic trebuie folosite fibre din sticlă.
Obiectele extrem de mici se pot detecta cu senzori cu difuzie şi cu lentile adiţionale (ce secomandă separat). Cu ajutorul unor astfel de lentile, se pot sesiza chiar şi obiecte de 0,5mm.
Documente pentru descărcare: