Scroll to top
en ro

Traductoare de scurgere Vortex

Acest tip de traductori sunt de doua feluri: de inserție sau în linie și permit măsurarea tuturor tipurilor de fluide: lichide (apă, apă ultrapură, lichide vâscoase, apa menajeră, acizi, hidrocarburi, etc.), abur, gaz sau aer, oferind o măsurare de debit precisă și de încredere.
Mentenanța debitmetrelor Vortex este minimă deoarece nu au piese în mișcare și au o construcție solidă.

Traductorul determină debitul volumetric prin măsurarea locală a vitezei la adâncimea de inserție a senzorului pe care o convertește într-o viteză medie și apoi într-un debit mediu. Viteza locală este determinată prin detectarea frecvenței de succesiune a vârtejurilor antrenate de corpul de contur nehidrodinamic al senzorului. Vârtejurile trec prin aripioarele senzorului determinând o mică deformație a acestora. Aceste deformații sunt detectate de un traductor tensiometric semiconductor care generează un semnal electric a cărui frecvență este proporțională cu viteza locală.
Microprocesorul amplifică, filtrează și convertește semnalul de la senzor în debit volumic, asigură ieșiri proporționale cu debitul curent în frecvență și 4…20mA.
De asemenea debitul curent și volumul total pot fi afișate local în diferite unități de măsură.

Avantaje:
–    Sistem de măsurare robustă;
–    Sensibilitate scazută la șocurile exterioare;
–    Multe posibilități de montaj;
–    Independent de presiune și temperatură;

Dezavantaje:
–    Dependent de vâscozitatea lichidului;
–    Instalație pe conductă, cea ce crează scăderi de presiune;

Fig.1 Traductor Vortex- și schema de principiu

Documente pentru descărcare: