Scroll to top
en ro

Traductoare de scurgere pe bază de radiație

Traductor de nivel pe baza de radiatie

Traductoarele de nivel pe bază de radiație sunt folosite la aplicațiile unde celelalte tipuri nu pot fi utilizate.

Fig. 1 Principiu de funcționare

Traductoare_de_scurgere_pe_baza_de_radiatie_1

La măsurătoare pe bază de radiație este folosit un izotop de Cesiu137 sau de Cobalt60 care emite unde de radiație gamma cu o frecvență constantă. Un senzor special care este localizat pe partea opusă a vasului detectează aceasta radiație. Apoi această radiație este convertită în semnale iar numărul lor este detectat și procesat.

Deoarece puterea radiațiilor este diminuată atunci când penetrează substanță, senzorul poate calcula din radițiile primite: nivelul, limita de nivel, densitatea sau masa. Principiul se poate observa in Fig.1.

Avantaje:
Aceste traductoare sunt răspândite în aplicațiile care implică temperatură, presiune înaltă și un mediu/lichid foarte coroziv.
Nu este nevoie de pătrunderea rezervorului.

Dezavantaje:
Sunt mai mulți factori care împiedica utilizarea mai deasă a tehlogoiei pe baza de radiație nucleară. Unul dintre acestea este prețul, de 2-4 ori mai mare față de alte tehnologii. Sunt necesare licențe, aprobări și inspecții periodice. Sursele de radiații sunt scumpe și greu achiziționabile. Simbolul radiației de pe traductoare generează în mod frecvent frică în cadrul personalului. Cât despre acuratețe, liniaritate și frecvența de răspuns, ele nu sunt atât de bune ca la celelalte tehnologii.

Traductoare_de_scurgere_pe_baza_de_radiatie2
Traductoare_de_scurgere_pe_baza_de_radiatie3

Documente pentru descărcare: