- Lungimea tijei: 0,5…15m
- Temperatura mediului: -40…+90 °C
- Acuratețe: ±0,25…±1mm
- Materiale care intră în contact cu mediu: Inox: DIN 1.4571, 1.4404/PFA/PVDF/PP
- Tensiunea de alimentare: 24 VDC
- Ieșire: 4…20mA+HART
Fig.1
Principiul general de funcționare al unui sensor magnetostrictiv este ilustrat in Fig. 1.
Traductorul este format dintr-un tub inox în care se află o sârmă tratată termic cu diametrul de 1-3 mm din material megnetostrictiv. La partea superioară a traductorului este introdus un senzor piezomagnetic (o bobină) care joacă rol dublu, de emițător-receptor.
Un circuit cu putere redusă și controlaă de un microprocesor emite pulsuri de curent cu o amplitudine înaltă care sunt ghidate jos de către sârmă.
Aceste pulsuri se intersectează cu câmpul magnetic creat de plutitor și se crează astfel unde torsionale care sunt ghidate înapoi spre senzorul piezomagnetic.
Timpul de propagare necesar ca undele să ajungă la senzorul piezomagnetic este convertit într-un semnal analogic industrial (de obicei în 4…20mA) care este proporțional cu nivelul măsurat.
fig. 2
Schema de principiu este ilustrată în fig. 2.
Aceste traductoare sunt foarte răspândite în aplicațiile care necesiă acuratețe și frecvență mare de răspuns. Traductoarul poate fi comandat în diferite configurații: pentru a măsura un singur nivel, nivel și temperatura sau chiar două nivele.
Traductorul poate fi calibrat foarte ușor ori înainte de livrare sau chiar după montare. Pur și simplu se aduce plutitorul în limita superioară, respectiv superioară.
Traductoarele au memorii non-volatile; ele își păstrează setările de calibrare și în după întreruperea alimentării cu tensiune.
Fig.3 Traductor magnetostrictiv
Documente pentru descărcare: