Scroll to top
en ro

Traductoare de nivel cu radar

– Măsurare până la 70m;
– Presiune până la 160bar;
– Temperatura de lucru între -60 ⁰C și +200 ⁰C;
– Acuratețe: ±1mm;

Traductoarele de nivel radar se împart în doua categorii:
1. Cu undă ghidată : un impuls electromagnetic de joasă energie generat de un circuit electric se propagă de-a lungul unei sonde (de regulă bara sau cablu metalic).
2. Non contact : un tren de impulsuri electromagnetice de joasă energie este trimis prin aer către suprafața de măsură. Traductoarele radar de nivel  nu au componente în mișcare. Acestea utilizează doar o antenă în interiorul rezervorului. Astfel rezultă un cost foarte scăzut al mentenanței. Deși valoarea investiției este mai mare comparativ cu traductoarele cu plutitor/servo-mecanism, costul deținerii va fi considerabil mai redus. O metodă de montare și folosire a unui traductor radar poate fi observată și în fig. 1.

Fig.1 Traductoare Radar

Fig.2 Traductor ultrasonic

Traductoarele radar utilizează microunde, în general cu frecvenţa de 10 GHz, pentru măsurarea nivelului. Distanţa parcursă este calculată din comparaţia semnalului emis cu cel reflectat. Undele electromagnetice se propagă cu o viteza apropiată de viteza luminii. Datorită nivelului mic de măsurat (tipic 1÷35 m)  şi a rezoluţiei impuse, o metodă bazată pe măsurarea timpului este aproape imposibilă. Soluţia constă în măsurarea defazajului dintre semnalul emis de antenă şi cel reflectat de suprafaţa lichidului.

În functie de acest defazaj se poate măsura nivelul de produs.

Documente pentru descărcare: