Scroll to top
en ro

Termocuple

  • Tip senzor: J, L, K, S, B
  • Numărul senzorilor: 1…5buc
  • Domeniu de temperatură: -200…+1600 °C
  • conectare la proces prin filet/flanșă/baionetă
  • IP54/IP65

Termocuplele (Fig. 1 și 2) sunt componente utilizate pentru măsurarea temperaturilor. Ele sunt constituite din doi conductori metalici diferiți uniți la o extremitate (denumită “joncțiune”) și incapsulați într-un tub metalic: la variația temperaturii variază tensiunea care se poate măsura la capetele conductorilor (forța electromotoare) și această variație furnizează o măsură a temperaturii la care se află joncțiunea.

fig. 1

fig. 2

Termocuplele convenționale au joncțiunea la masă (Fig. 4), conductorii metalici din interiorul tubului sunt izolați cu fibră de sticlă silicon. Termocuplele în oxid mineral , din contră,  au joncțiunea izolată (Fig. 5). Conductorii metalici din interior sunt izolați într-o masă compactată de oxid de magneziu.

Fig.4 Termocupla cu joncțiunea la masă

Fig. 5

Fig. 5 Termocupla cu joncțiunea izolată
Termocuplele convenționale Fig.1 sunt potrivite pentru aplicațiile în care nu sunt prezente condiții de lucru grele precum vibrații, solicitări mecanice, presiune. Termocuplele cu izolație în oxid mineral Fig.2 sunt recomandate pentru toate aplicațiile în care este necesar un răspuns rapid sau dimensiuni reduse ale elementului sensibil. Pentru acest tip de produse  se pot realiza chiar termocuple duble (adică cu două perechi de conductori sensibili introduși în interiorul mantalei).

Documente pentru descărcare: