Scroll to top
en ro

Senzori de proximitate inductivi

Cereți oferta pe marketing@electromatic.ro sau www.ele-mag.ro

fig. 1

– DOAR pentru detecție piese metalice;
– Formă cilindrică / dreptunghiulară;
– Diametru între M3 și M30 / până 80x80mm;
– Distanța de sesizare de la 1mm până 40mm;
– Tensiune de alimentare de la 24 până la 240 Vac/dc;
– Modele cu sau fără cablu;
– Cele cu cablu între 0,5 și 10m;

Senzorul de proximitate inductiv constă dintr-o bobină înfăsurată în jurul unui miez de ferită, situat în capul de sesizare. Aplicând o frecvenţă înaltă, se generează un câmp magnetic oscilant în jurul capului de sesizare. Câmpul magnetic este monitorizat de un circuit intern. Când un obiect metalic intră în câmpul magnetic, câmpul induce curent electric în obiectul de detectat. Valoarea curentului indus crește odată cu apropierea obiectului de suprafaţa frontală a senzorului. Acest curent cauzează un efect de transformator.

Ca urmare, atât energia cât și oscilaţia scad în bobină. Până la urmă, oscilaţia încetează complet pe măsura apropierii obiectului. Circuitul intern observă încetarea oscilaţiei și comută ieșirea. Având în vedere că funcţionarea se bazează pe un câmp electromagnetic, efectele de mediu influenţează mai puţin funcţionarea senzorilor inductivi, în comparaţie cu senzorii fotoelectrici. Funcţionarea senzorului inductiv nu este afectată de apă, ulei și alte impurităţi (fig. 1).

fig. 2

Senzori ecranaţi  au un cilindru de ecranare dispus în jurul miezului de ferită. Ca urmare, câmpul electromagnetic scade în faţa capului de sesizare (fig. 2). Senzorul poate fi montat la faţă cu suprafaţa metalică. Astfel, se poate asigura protecţia mecanică a senzorului (fig. 3).

Aceasta limitează însă distanţa de detecţie, dar senzorul poate fi montat în asa fel încât obiectele metalice de lângă el să nu-l influenţeze.

fig. 3

fig. 4

Senzori neecranaţi spre deosebire de senzorii ecranaţi, în acest caz în jurul miezului de ferită nu se găseşte nici un cilindru de ecranare. Diferenţa dintre cele două tipuri de senzori se poate vedea cu ochiul liber (fig. 2). Senzorul neecranat asigură o distanţă de detecţie mai mare decât senzorul ecranat cu acelaşi diametru. La acelaşi diametru, distanţa de sesizare a senzorului neecranat este aproximativ dublă. Odată cu cresterea câmpului, creste şi posibilitatea de influenţare laterală a senzorului. De aceea, nu poate fi fixat la același nivel cu suprafaţa metalică (fig 4).

  • distanţa de sesizare între 0,5 şi 40 mm;
  • configuraţii ieşire semnal: 2-, 3-, 4-fire C.C. sau C.A., NAMUR şi AS-i;
  • ieşire analogică: 0-10V sau 4-20 mA;
  • convertor de frecvenţă integrat până la 100 Hz;
  • carcasă integral din oţel inox, inclusiv suprafaţă sensibilă;
  • certificare ATEX pentru mediu gaz şi praf explozibil;
  • carcasă protejată cu PTFE, rezistentă la sudură;
  • factor de reducţie 1 pentru orice metal;
  • caracteristică selectivă, exclusiv pentru metale feroase şi neferoase;
  • domeniu extins de temperatură: -40° C până la +250°C

Documente pentru descărcare: