Aceste relee se utilizează când este necesară o viteză de comutare ridicată și o durată de funcționare mare. Nu au piese mecanice în miscare, elementul de execuție fiind realizat cu tranzistoare, tiristoare sau triace. Realizează o izolare galvanică între circuitul de comandă și circuitul de comutare. Pentru aceasta pot fi utilizate transformatoare de separare, optocuploare sau relee reed. Supratensiunile sunt reduse, datorită principiului de funcționare, curenții și tensiunile trec periodic prin zero. Au un consum redus de energie și pot fi cuplate cu circuite integrate.
În comparatie cu releele electromecanice, releele statice sunt mult mai robuste. Durata de viață a releelor statice este mult mai mare, deoarece în timpul funcționării lor nu apar arcuri electrice, ca la releele electromecanice. În plus, absența acestor arcuri electrice, nu mai creează probleme de interferente cu alte instalații învecinate.
Releele statice pot comanda sarcini rezistive sau inductive. În cazul sarcinilor rezistive, curentul comutat crește sinusoidal, de la zero. Deci regimul tranzitoriu este redus la minim. Această calitate se menține și dacă sarcina este constituită din lămpi de iluminat cu filament. În aceasta situație curentul inițial este de 5 ori mai mare decât valoarea de regim permanent față de o creștere de 11 ori pentru alte tipuri de relee sau comutatoare.
Metode de control:
a) metoda trecerii prin zero – ieşirea trece în ON sau OFF numai la trecerea prin 0 când avem semnal de comandă. Control indicat pentru sarcină rezistivă , capacitivă sau inductivă.
b) metoda rezistenţei variabile – tensiunea de ieşire este controlată de unghiul de deschidere al triacului prin rezistenţa variabilă din intrare de 250K_ /110VAC , 500K_ /220VAC.
Documente pentru descărcare