Scroll to top
en ro

Produse

Care este diferența dintre un senzor, un traductor și un transmitter?

În această secțiune dorim să eliminăm confuzia între senzori, traductoare și transmittere, foarte larg răspândită în zona achiziției de semnal de la procesele industriale (de exemplu: temperatură, presiune, debit, etc).

  • un senzor este un dispozitiv care primește un stimul și răspunde cu un semnal de tip electric;
  • un traductor este un “convertor de energie”. În practică termenii se confundă uneori, lucru care poate duce la neînțelegeri.

Senzorii, impreună cu circuitele asociate sunt folosite la măsurarea diverselor proprietăți fizice/chimice, cum ar fi: temperatura, presiunea, forța, debitul, poziția, intensitatea luminoasă, PH, concentrația, etc. Aceste proprietăți sunt un stimul pentru senzor, care le transformă într-o mărime electrică, care este mai ușor de interpretat. Însă nu poate  să ofere un semnal electric stabil, într-un domeniu universal valabil (de exemplu 0-10V), fără un circuit electronic asociat. Aici intervine  partea electronică de prelucrare a semnalului care în prima fază îl amplifică, iar apoi îl transformă într-unul standardizat (0-10V, 4…20mA, etc), astfel încât să poată fi citit la distanță fără erori.

Această parte de transformare este cea care schimbă senzorul într-un traductor.

Un alt exemplu bun este transmitterul care preia un semnal tip rezistență electrică (ohm) și îl transformă într-unul de 4…20mA. Semnalul tip rezistență electrică (de exemplu un senzor PT100) nu poate fi citit la distanță fără erori, deoarece cablul prin care se citește senzorul, introduce o rezistență suplimentară, alterând semnalul inițial.

În concluzie, deși este un pic forțată, senzorul este parte a unui traductor, dar poate funcționa și de sine stătător, iar un transmitter este un echipament adițional care transformă semnalul de la un traductor/senzor pentru a putea fi citit la distanță.

Pentru a realiza o instalație de automatizare este nevoie de o serie de echipamente electrice, printre care:

  • echipamente de distribuție a energiei electrice;
  • echipamente de măsură mărimi electrice;
  • echipamente de protecție a mașinilor și a tablourilor;
  • echipamente de acționare a motoarelor.

Această gamă de produse este foarte bine reprezentată la Electromatic-Systems cu stocuri bine dimensionate și cu specialiști pentru consultanță. Gama de produse pleacă de la firida de branșament și separatori de sarcină cu fuzibil, continuă cu protecția taraseului de cablu prin jgheaburi metalice sau tuburi de metal/plastic, cablurile de distribuție ce ajung în tabloul electric general în care putem găsi protecțiile, măsura și distribuția energiei către cutia metalică a utilajului care poate conține protecția și acționările motoarelor prin contactori, softstartere, convertizoare de frecvență.

Pneumatica este tehnologia de control a aerului comprimat pentru a crea forță și mișcare.

Domeniile cărora li se adresează echipamentele pneumatice:

– Automatizări în fabrici

– Industria medicală

– Industria auto și a transporturilor

– Mașini-unelte

– Mașini de împachetat

– Mânuirea și transportul materialelor

– Aeronautică