Scroll to top
en ro

Comutatoare de nivel pe bază de radiaţie

Comutatoarele de nivel pe bază de radiaţie sunt folosite la aplicaţiile unde celelalte tipuri nu pot fi utilizate.

Este folosit un izotop de Cesiu137 sau de Cobalt60 care emite unde de radiaţie gamma cu o frecvenţă constantă. Un senzor special care este localizat pe peartea opusă a vasului detectează această radiaţie. Apoi această radiaţie este convertită în semnale iar numărul lor este detectat şi procesat.

fig. 1

Deoarece puterea radiaţiilor este diminuată atunci când penetrează substanţa, senzorul poate calcula din radiaţiile primite: nivelul, limita de nivel, densitatea sau masa. Principiul se poate observa in Fig.1.

Avantaje:

Aceste traductoare sunt răspândite în aplicaţiile care implică temperatură, presiune înaltă şi un mediu/lichid foarte coroziv.

Nu este nevoie de pătrunderea rezervorului.

Dezavantaje:

Sunt mai mulţi factori care împiedică utilizarea mai desă a tehlogoiei pe pază de radiaţie nucleară. Unul dintre acestea este preţul, de 2-4 ori mai mare faţă de alte tehnologii. Sunt necesare licenţe, aprobări şi inspecţii periodice. Sursele de radiaţii sunt scumpe şi greu achiziţionabile. Simbolul radiaţiei de pe traductoare generează în mod frecvent frică în cadrul personalului. Cât despre acurateţe, liniaritate şi frecvenţa de răspuns, ele nu sunt atât de bune ca la celelalte tehnologii.

Documente pentru descărcare: